GAZİLER HELVASI TARİFİ
Gaziler Helvası aslında bizim topraklarımıza ait bir helvadır. Bilindiği kadarıyla Edirne’de askerlerimiz göreve giderken ve görevden döndükleri zaman yapılıyormuş. O yüzdende belli bir süre sonra ismi böyle anılarak zamanımıza kadar süregelmiş. Her helva yapımı gibi Gaziler Helvası Tarifi de bir o kadar kolaydır. Her ne kadar Edirne’ de geleneksel bir hal almış olsa da sanırım ülkemizin pek çok yerinde tercih edilen bir tatlı değil. Ama bir önceki tariflerde yazılan Kavala Kurabiyesi tarifi’nde de anlatmak istediğimiz üzere Edirne’ den çıkan hiçbir lezzet kötü olamaz. Kesinlikle tatlılar bir kenara Edirne’nin tüm lezzetlerini denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Zaman zamanda olsa böyle unutulmaya yüz tutmuş, hatırlanması zor olan tatlı tariflerini de sizlerle paylaşabilmenin gerçekten çok güzel bir şey. Şimdiden afiyet olsun.
Yapımı : 3 orta zorluk
Saat: 60-90 dakika
Porsiyon: 6-7 kişilik
Kalori: 190 kcal
- Malzemeler
- 250 gr un
- 200 gr badem
- 100 gr toz şeker
- 2 su bardağı süt
- 100 gr tereyağı
Gaziler Helvası Tarifi
* Önce bademlerimizi ılıktan biraz daha sıcak bir suda bekletip daha sonra soymaya başlayın. Tüm bademleri soymayın birazını süslemek için beletin.
* Sütü hepsini bir tencereye boşaltıp ısıtmaya başlıyoruz.
* Isınan sütün içerisine şekeri ekleyip iyice karıştırıyoruz.
* Daha sonra sütü ocağın üzerinde alıyoruz.
* Şimdi tereyağını bir tavanın içinde eritiyoruz.
* Erimiş tereyağının içerisine bademleri ve unu ilave ederek karıştırıyoruz. Karıştırma işlemine pembeleşinceye kadar devam ediyoruz.
* Daha sonra şekerli sütü yavaş yavaş üzerine ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
* Pişen helvayı ocaktan alıp üstü kapalı bir şekilde yaklaşık yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
* Bu aşamada helvamız aslında yemeye hazır. Ama isterseniz servis edilişi kısmınıda yapalım.
* Streç folyo ile küçük kalıplarımızın içini kaplayalım. Sonra helvayı kalıpların içine yerleştirelim.
* Helvaları ters çevirerek servis tabaklarınıza alınız. Ve üzerine isteğe göre pudra şekeri serpip badem, nane yaprakları yahut dondurma ile süsleyip afiyetle yiyebilirsiniz.
* Afiye olsun..